In zeven stappen effectieve feedback geven op leerdoelen

Goede feedback is voor studenten essentieel om hun (leer)doelen te halen. Cijfers geven een student misschien een indicatie van waar hij staat, maar vertellen helemaal niets over hoe hij zijn leerdoelen kan halen. Effectieve feedback vertelt studenten niet alleen waar ze op dat moment staan, maar laat hen ook nadenken over welke stappen ze kunnen zetten om hun leerdoelen te behalen. Maar hoe geef je effectieve feedback op basis van leerdoelen en succescriteria? In deze blog geven we je zeven aandachtspunten om goede feedback te kunnen geven op het werk van je studenten.
Goede feedback geven kun je leren. De zeven punten in deze blog helpen je daarbij door je een leidraad te geven waaraan effectieve feedback voldoet. Deze leidraad kun je er (in het begin) steeds bijpakken als je feedback geeft om te controleren of je feedback voldoet. Maar begin altijd bij het begin: zorg dat je leerdoelen en succescriteria staan als een huis. Heb je tips en adviezen nodig bij het opstellen van leerdoelen en succescriteria? Lees deze blog.
Ook waardevolle feedback geven aan je studenten? Meld je aan en probeer The Markers uit!
Het framework van effectieve feedback
Zorg dat je feedback altijd voldoet aan deze zeven punten:
- Doelgericht
- Gefocust
- Gericht op actie
- Op niveau
- Voortdurend
- Tijdig
- Consistent
1. Doelgericht
We hebben het al vaker genoemd: met feedback die niet gebaseerd is op leerdoelen en succescriteria is de kans groot dat je de plank misslaat. Als je effectieve feedback wilt geven, dan is het essentieel dat je studenten een helder doel voor ogen hebben, actie ondernemen om dat doel te behalen én doelgerichte informatie ontvangen over hun acties.
Verbind je je aandachtspunten dus altijd aan specifieke leerdoelen en/of succescriteria en zorg dat je studenten deze ook kennen. Dit helpt studenten om helder te krijgen waar ze staan ten opzichte van die leerdoelen en wat ze nog moeten doen om dat leerdoel te halen.
De beste tips om aan de slag te gaan met feedback direct in je mailbox?
Meld je aan voor onze nieuwsbrief. Je krijgt dan van ons elke maand een mailtje met concrete tips voor meer feedbackgedreven onderwijs.
2. Gefocust
Effectieve feedback focust zich op de onderdelen waar de meeste winst te behalen valt voor de student. Misschien maakt een student bijvoorbeeld relatief veel fouten in de zinsopbouw, maar ook in interpunctie en spelling. Door eerst te focussen op de zinsopbouw, verbeteren de teksten al significant. Bovendien blijft de feedback behapbaar en ervaart de student sneller succes. En dat werkt motiverend!
Bij welk onderdeel je de prioriteit legt, kun je bepalen op basis van het leerdoel van de toets of opdracht. Is het voornaamste doel om te zorgen dat studenten de opbouw van een zin kennen, dan is het logisch om daar ook de feedback op in te steken. Gaat het echter over woordenschat en spelling van die woorden, dan kan de prioriteit ergens anders liggen.
3. Gericht op actie
In de meeste gevallen geldt: hoe specifieker de feedback, hoe beter. Houd bij het geven van feedback daarom altijd in je achterhoofd dat het zo specifiek moet zijn, dat je studenten direct snappen welke actie er van ze verwacht wordt. Opmerkingen als ‘je hebt een 7,9 voor deze opdracht’, ‘goed gedaan’ en ‘fout’, zijn geen feedback. Ze zeggen niets over wat een student de volgende keer anders moet doen om een beter resultaat te halen, omdat studenten op deze manier niet weten wat ze goed of fout gedaan hebben. Stel in plaats daarvan vragen die zelfreflectie stimuleren en waarmee studenten begrijpen wat ze een volgende keer beter kunnen doen.
Trap niet in de valkuil
Voorkom wel dat je alles gaat voorkauwen door exact aan te geven waar je studenten de mist in gaan. Maakt een student bijvoorbeeld veel spelfouten in zijn zakelijke brief? Ga dan niet elke spelfout afzonderlijk benoemen, maar geef als feedback dat de student goed moet kijken naar de taalfouten in zijn brief om te zorgen voor een professionele uitstraling. Op deze manier koppel je de feedback aan een leerdoel en/of succescriteria (bijvoorbeeld: de student kan een zakelijke brief schrijven met een professionele uitstraling), maar geef je de student tegelijkertijd nog wel de ruimte om zelf zijn fouten te vinden en te verbeteren.
4. Op niveau
Effectieve feedback is altijd afgestemd op de doelgroep waarvoor de feedback bedoeld is. Je kunt je misschien voorstellen dat feedback voor studenten uit de eerste klas anders is dan de feedback die je je 4e jaarsstudenten geeft. Feedback is niet waardevol als je studenten het niet begrijpen of als het overweldigend veel is. Geef daarom altijd feedback die past bij het niveau van de student en hou het behapbaar door op één of twee punten tegelijkertijd te focussen. Daarmee vergroot je de kans dat de feedback aankomt bij je studenten. Formuleer je feedback dus altijd in begrijpelijke taal.
5. Voortdurend
Eén van de belangrijke punten in formatief evalueren, is dat studenten de mogelijkheid hebben om de feedback die zij ontvangen toe te passen en daarmee hun prestatie te verbeteren. Computerspelletjes werken bijvoorbeeld op deze manier door meteen aan te geven als je iets niet goed doet én je de mogelijkheid te geven om het nog een keer te proberen.
Probeer dit ook toe te passen in je lessen. Laat studenten bepaalde opdrachten bijvoorbeeld meerdere keren inleveren en voorzie ze steeds van feedback waarmee ze hun werk kunnen verbeteren. Een andere belangrijke les die hierin verwerkt zit: het is oké om fouten te maken, daar leer je van!
6. Tijdig
Hoewel het soms best lastig is in het onderwijs, is het belangrijk om feedback zo snel mogelijk te geven. Als een student nét een opdracht heeft ingeleverd of een toets heeft gemaakt, zit deze vaak nog vers in het geheugen en zal de feedback beter binnenkomen. Krijgt een student drie weken later feedback, dan is diezelfde toets of opdracht niet meer zo gemakkelijk terug te halen, er zijn inmiddels al tal van andere toetsen gemaakt en opdrachten ingeleverd.
Onthoud dat feedback écht niet altijd van jou als docent hoeft te komen. Je kunt peerfeedback (feedback van medestudenten) of digitale tools inzetten waarbij studenten sneller feedback krijgen op hun ingeleverde werk.
7. Consistent
Consistentie in feedback is belangrijk, omdat het zorgt voor stabiliteit en betrouwbaarheid. Zorg dat je voor jezelf duidelijk hebt wat wel en niet goed is en geef altijd feedback volgens dezelfde criteria. Gebruik bijvoorbeeld een feedbacklegenda om die criteria vast te leggen, zodat ook studenten weten wat er van hen verwacht wordt.
Consistentie is ook bij peerfeedback heel belangrijk. Ga je hiermee aan de slag, zorg dan dat alle studenten weten welke criteria voor kwaliteit er gelden.
Door de zeven punten uit deze blog toe te passen in de feedback die je geeft, maak je ze eigen. Je maakt je feedback steeds waardevoller voor je studenten en daarmee ook voor jezelf!
Ook waardevolle feedback geven aan je studenten? Probeer gratis The Markers uit!
-
Geschreven door Yori Högemann
Co-founder van The Markers -
Neem contact op met yori
06-41848477
yori@themarkers.nl