De kracht van feedback #3: de voor- en nadelen van peerfeedback

Er zijn talloze manieren om feedback te geven op het werk dat je studenten doen. Daar komt nog eens bij dat de ene manier effectiever is dan de andere. Hoe weet je welke manier het beste bij jou of jouw doel past? In deze serie blogs bespreken we verschillende feedbackvormen, wat de voor- en nadelen van deze manier van feedback geven zijn én hoe je het effectief toepast in je curriculum.
In de vorige blogs hebben we uitgelegd wat feedback is en heb je kennisgemaakt met één vorm van feedback geven: docentfeedback. In deze blog gaan we dieper in op peerfeedback. Wat houdt het precies in? En waar moet je rekening mee houden als je deze manier van feedback geven gaat inzetten in je lesperiode?
Wat is peerfeedback?
Het woord zegt het al: peerfeedback is een feedbackvorm waarbij studenten elkaars werk van feedback voorzien. Deze manier van feedback geven wordt vaak gezien als een tijdsbesparing voor de docent, omdat studenten elkaars werk bekijken. Hoewel dat zeker (op termijn) een belangrijk voordeel is, zijn er nog meer voordelen en overwegingen voor je peerfeedback in gaat zetten.
Voordelen van peerfeedback voor studenten
Peerfeedback heeft veel voordelen. Niet alleen voor jou als docent, maar vooral ook voor het leerproces van je studenten. En dat is natuurlijk waar het uiteindelijk om draait. Een paar belangrijke voordelen van peerfeedback voor studenten op een rij:
1. Reflecteren op eigen werk
Door het werk van andere studenten te bekijken en van feedback te voorzien, kunnen studenten beter reflecteren op hun eigen werk. Want feedback geven is één ding, feedback ontvangen is een compleet andere vaardigheid. Iets wat je vooral leert door het te doen!
2. Leren feedback geven
Goede feedback geven is een belangrijke vaardigheid om te leren voor studenten. Niet alleen voor nu, maar ook als ze straks een baan hebben. Door er nu al aandacht aan te besteden, hebben ze daar de rest van hun loopbaan profijt van.
3. Meer feedback in minder tijd
Natuurlijk is de tijdswinst mooi meegenomen voor jou als docent. Maar ook voor de leerlingen is snelle feedback positief. Niet voor niets is tijdige terugkoppeling een belangrijk aspect van goede feedback.
4. Feedback van verschillende personen
Door verschillende studenten het werk van één student te voorzien van feedback, krijgt die student méér feedback vanuit verschillende invalshoeken, terwijl het jou als docent minder tijd kost. Win-win!
5. Beoordelingscriteria en/of succescriteria leren kennen
Omdat studenten feedback moeten geven op het werk van anderen, is het ontzettend belangrijk dat ze goed weten wat de criteria voor succes zijn. Door feedback te geven, gaan ze zich wellicht beter verdiepen in wat succes betekent en kunnen ze dit ook toepassen in hun eigen werk.
6. Kritisch denken
Waar de opmerkingen van een docent soms klakkeloos overgenomen worden, zullen studenten kritischer nadenken over feedback die hen door medestudenten wordt gegeven. Want klopt het wel wat hij of zij suggereert? Ze leren hierdoor kritisch denken, wederom een belangrijke vaardigheid voor hun latere loopbaan.
De beste tips om aan de slag te gaan met feedback direct in je mailbox?
Meld je aan voor onze nieuwsbrief. Je krijgt dan van ons elke maand een mailtje met concrete tips voor meer feedbackgedreven onderwijs.
De aandachtspunten bij peerfeedback
Voordat je enthousiast aan de slag gaat met peerfeedback, is het belangrijk dat je je ook bewust bent van de aandachtspunten die het met zich meebrengt. Zo kan de kwaliteit van de feedback enorm verschillen per student. Als je net begint met het inzetten van feedback van studenten, is het heel nuttig om aandacht te besteden aan wat goede feedback precies is. Hiermee verklein je de kans op grote verschillen in kwaliteit. Zorg in ieder geval dat studenten de succescriteria kennen en dit gebruiken als ze feedback geven. Een kleine tijdsinvestering om je studenten te leren hoe je feedback geeft, voordat je met peerfeedback begint, scheelt je op termijn een hoop tijd.
Feedback op microniveau voorkomen
Bovendien zorg je door goede succescriteria er ook voor dat studenten nuttige feedback geven over onderwerpen die belangrijk zijn voor het eindresultaat. Hiermee voorkom je feedback op microniveau.
Let op té vriendelijke feedback
Een ander aspect dat belangrijk is om rekening mee te houden, is dat studenten het over het algemeen moeilijk vinden om kritisch te zijn op het werk van hun medestudenten, zeker als vriendschappen een rol spelen. Bespreek van tevoren goed het belang van eerlijke feedback. Benadruk dat studenten hun peers meer helpen met goede feedback dan met complimentjes en oppervlakkige opmerkingen. Het kan ook helpen om de feedback anoniem te geven. Wees je wel bewust dat dit niet in elke klas goed werkt, omdat anonimiteit ook juist voor (onnodig) kritische feedback en negatieve opmerkingen kan zorgen.
Wanneer zet je peerfeedback in?
Peerfeedback kan in veel verschillende stadia van de lesperiode nuttig zijn om in te zetten. Het draagt in het begin van een lesperiode bij aan het verhelderen van de succescriteria. Later in het proces, bijvoorbeeld bij het verwerken van feedback, helpt het studenten om zelf beter werk in te leveren. Hou er wel rekening mee dat het in het begin wat weerstand kan oproepen bij je studenten. Het is belangrijk om verwachtingen te managen en duidelijk te maken dat het niet gaat om het bekritiseren van elkaars werk, maar dat feedback geven juist draait om elkaar verder helpen.
Binnenkort gaan we dieper in op de derde vorm van feedback geven: zelffeedback én vertellen we meer over hoe je de verschillende feedbackvormen inzet.
Wil je nu al meer weten? Of wil je de hulp van The Markers inschakelen bij echt goede feedback in je curriculum? Stuur me een berichtje of meld je direct aan voor ons platform en probeer het zelf uit.

-
Geschreven door Yori Högemann
Co-founder van The Markers -
Neem contact op met yori
06-41848477
yori@themarkers.nl