De kracht van feedback #2: docentfeedback inzetten

Er zijn talloze manieren om feedback te geven op het werk dat je studenten doen. Daar komt nog eens bij dat de ene manier effectiever is dan de andere. Hoe weet je welke manier het beste bij jou of jouw doel past? In deze serie blogs bespreken we verschillende feedbackvormen, wat de voor- en nadelen van deze manier van feedback geven zijn én hoe je het effectief toepast in je curriculum.
In de vorige blog hebben we uitgelegd wat feedback is en vooral ook wat het niet is; namelijk advies geven of evalueren. In deze blog gaan we dieper in op docentfeedback. En wat de voor- en nadelen kunnen zijn als je deze manier van feedback geven gaat inzetten in je lesperiode.
Snel en effectief feedback geven? Dat doe je met de feedbacktool van The Markers. Probeer 'm gratis uit!
Wat is docentfeedback?
Laten we bij het begin beginnen, wat is docentfeedback eigenlijk? Zoals het woord al aangeeft, is het feedback van de docent. Maar het kan bijvoorbeeld ook feedback zijn van een andere expert. Bijvoorbeeld van een professional die je uitnodigt om een gastles te geven of zelfs een student die bijles geeft. In deze blog gaan we ervan uit dat jij als docent feedback geeft, wanneer we het hebben over docentfeedback.
Voordelen van docentfeedback
Een van de belangrijkste voordelen als de docent zelf feedback geeft op het werk van studenten, is dat jij natuurlijk als de beste weet wat het gevraagde niveau is. Bovendien kun jij heel goed inschatten waar de student staat ten opzichte van dat niveau én wat hij nog moet verbeteren om dat niveau te bereiken. Dit geeft je bovendien belangrijke inzichten in wat studenten al voldoende beheersen en waar je nog meer aandacht aan moet besteden.
Daarnaast kun jij als docent jouw kennis en expertise gebruiken om de juiste feedback te geven. Dus bijvoorbeeld gericht op de taak die de student heeft uitgevoerd, of juist op het leerproces.
>> Meer weten over hoe je goede feedback geeft? Lees onze tips over hoe je nuttige feedback geeft aan je studenten
Nadelen van docentfeedback: blijven je studenten wel kritisch?
Klinkt goed, toch? Toch heeft feedback van een docent niet alleen maar voordelen. Juist omdat je als expert feedback geeft op het werk van een student, neemt de student jouw opmerkingen waarschijnlijk sneller voor waar aan dan wanneer hij dezelfde feedback zou krijgen van een medestudent. Het kan dus een nadelig effect hebben op de mate waarin een student kritisch is over de feedback die hij krijgt. Dit heeft te maken met hoe de student jou (of een andere expert) ziet.
Een manier waarop je dit in je voordeel kunt gebruiken, is door vragen te gebruiken in je feedback. Een voorbeeld:
Een student heeft een sollicitatiebrief geschreven, maar aan de opbouw moet nog gewerkt worden. In plaats van dat je specifiek aangeeft hoe en op welke plekken in de tekst de student nog verbeteringen moet aanbrengen, vraag je: “Waarom open je de brief met onderwerp X? Denk je dat je boodschap nu optimaal overkomt?”
Hiermee geef je de student wel richting om zijn brief te verbeteren, zonder dat je precies laat weten wat hij dan moet aanpassen. Hiermee stimuleer je dat hij zelf zijn brief nog eens kritisch bekijkt en daarbij zelf verbeteringen doorvoert.
De beste tips om aan de slag te gaan met feedback direct in je mailbox?
Meld je aan voor onze nieuwsbrief. Je krijgt dan van ons elke maand een mailtje met concrete tips voor meer feedbackgedreven onderwijs.
Feedback geven is tijdsintensief
Een ander nadeel van feedback geven als docent, is dat het je veel tijd kan kosten. Door andere vormen van feedback geven in te zetten, kun je ervoor zorgen dat studenten toch feedback op hun werk zonder dat ze daar lang op moeten wachten. Wil je toch zelf feedback geven zonder dat het je veel tijd kost? Probeer het platform van The Markers gratis uit!
Wanneer zet je docentfeedback in?
De kans is groot dat docentfeedback de primaire feedbackvorm is als je aan de slag gaat met feedback geven. Dat is niet gek, het is immers het makkelijkst te organiseren en omdat je zelf veel kennis hebt over het onderwerp, hoef je je ook geen zorgen te maken over of de feedback klopt. Maar een wisselwerking tussen verschillende feedbackvormen lijkt ideaal. In de volgende blog in deze serie gaan we daarom ook dieper in op peerfeedback; oftewel feedback van medestudenten.
Als docent feedback geven op het werk van studenten biedt veel voordelen waar je in je lesprogramma gebruik van wilt maken. Maar het kan behoorlijk tijdrovend zijn. Daar heeft The Markers een oplossing voor! Probeer onze feedbacktool gratis uit en geef in minder tijd goede feedback aan je studenten.

-
Geschreven door Yori Högemann
Co-founder van The Markers -
Neem contact op met yori
06-41848477
yori@themarkers.nl