The Markers
Menu Close
Inloggen Plan een demo
Zet mij op de wachtlijst
De leraar als formatief coach

De kracht van feedback #1: wat is feedback?

Door Yori Högemann 18 januari 2021

Er zijn talloze manieren om feedback te geven op het werk dat je studenten doen. Daar komt nog eens bij dat de ene manier effectiever is dan de andere. Hoe weet je welke manier het beste bij jou of jouw doel past? In deze serie blogs bespreken we verschillende feedbackvormen, wat de voor- en nadelen van deze manier van feedback geven zijn én hoe je het effectief toepast in je curriculum. Vandaag: wat is feedback eigenlijk?

Wil je écht goede feedback geven op een gemakkelijke manier? Meld je aan en probeer The Markers gratis.

Het woord feedback wordt gebruikt in allerlei uiteenlopende (leer)situaties. Maar het wordt ook veel gebruikt als synoniem voor evaluatie, advies en zelfs het geven van een compliment. Maar strikt genomen is dit geen feedback. Heel simpel gezegd is feedback namelijk informatie over hoe ver we op weg zijn in onze inspanningen om het (vooropgestelde) doel te bereiken. Een voorbeeld:

In de klas vertel je over het schrijven van een goede sollicitatiebrief met als doel om je studenten iets bij te brengen. Maar sommige studenten letten overduidelijk niet op en zijn meer met elkaar bezig dan met jou en je uitleg. Dat zegt jou iets over de status van jouw doel (studenten iets bijbrengen) en wat je nog te doen staat.

Dit voorbeeld laat zien dat feedback lang niet altijd uitgesproken hoeft te worden om effectief te kunnen zijn. Jij kunt haarfijn aanvoelen dat jij jouw doel niet gaat halen met het gedrag dat je studenten laten zien. Een ander voorbeeld:

Een student levert voor een tussentijdse opdracht een sollicitatiebrief in met als doel om een goed cijfer te halen voor de toets over dit onderdeel later in het jaar. Als docent pak je de beoordelingscriteria erbij en geef je de student wat aandachtspunten om zijn brief te verbeteren. De student weet vervolgens waar hij nog aandacht aan moet besteden om zijn doel van een goed cijfer te behalen.

In dit voorbeeld van feedback is het duidelijk dat de student expliciete feedback nodig heeft van de docent om zijn brief te verbeteren. Maar het idee is nog steeds hetzelfde: met de feedback krijgt de student een goed beeld van wat hij nog moet doen om zijn doel te bereiken.

Meer weten over de onderdelen van effectieve feedback? Lees onze blog met zeven punten waaraan goede feedback moet voldoen.

Wat is feedback niet?

Zoals genoemd wordt het woord feedback ook veel gebruikt voor zaken die eigenlijk iets anders zijn. Ik noemde al evaluatie en advies. Een belangrijk verschil tussen feedback, evaluatie en advies is dat de laatste twee een waardeoordeel in zich hebben.

Evaluatie

Het grootste verschil tussen feedback en evaluatie is dat een evaluatie een conclusie geeft over het ingeleverde werk: “Goed gedaan”, “Dit is een zwakke brief”, “Voor dit verslag krijg je een 7”. Al deze opmerkingen vertellen de ontvanger iets over wat jij van zijn werk vindt en bieden verder geen actiegerichte informatie om zijn werk te verbeteren.

Van evaluatie naar feedback
Wil je feedback geven, maar betrap je jezelf erop dat je meestal blijft hangen in of iets goed of fout is? Voeg in gedachte altijd een dubbele punt toe na een opmerking, waarmee je de opmerking verder toelicht. Bijvoorbeeld: “Goed gedaan: je brief heeft een duidelijke opbouw en is daardoor goed leesbaar.” Je zult zien dat je het “goed gedaan” al snel helemaal weglaat, omdat het simpelweg niets toevoegt.

De beste tips om aan de slag te gaan met feedback direct in je mailbox?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief. Je krijgt dan van ons elke maand een mailtje met concrete tips voor meer feedbackgedreven onderwijs.

Advies

Voor sommige mensen zal het verschil tussen advies en feedback klein lijken, toch zit er een belangrijk onderscheid tussen de twee: advies is vaak gebaseerd op feedback, maar gaat een stapje verder en vult het antwoord al in voor de student. Dit kan ertoe leiden dat studenten zich onzeker voelen over hun eigen oplossingen en vervolgens alleen maar durven handelen op basis van advies van anderen.

Van advies naar feedback
Ben je geneigd om te veel advies te geven aan je studenten zonder ze zelf over je feedback na te laten denken? Vraag dan: “Heb je na het lezen van de feedback al ideeën over hoe je de feedback kunt toepassen?”. Op deze manier stel je de student in staat om zélf na te denken over mogelijke oplossingen om zijn werk te verbeteren.

Feedback verschilt dus wezenlijk van advies, evaluatie en cijfers, met name omdat feedback de beschrijvende informatie biedt die studenten nodig hebben om hun doelen te halen en zichzelf te verbeteren.

Oké, nu we helder hebben wat feedback is én ook wat het niet is, borrelt er gelijk nog een vraag op: waarom is feedback geven zo belangrijk? Er is ontzettend veel onderzoek gedaan naar het effect van feedback op het leerresultaat van studenten. Formatieve beoordeling, waarbij studenten veel feedback krijgen én de mogelijkheid hebben om die feedback te gebruiken, bevordert de prestaties.

Welke vormen van feedback zijn er? En hoe gebruik je ze tijdens de periode? Daarover meer in de volgende blog in deze serie!

Wat is feedback?
  • Geschreven door Yori Högemann
    Co-founder van The Markers

  • Neem contact op met yori
    06-41848477
    yori@themarkers.nl

Contact

020-2611862 info@themarkers.nl

Bos en Lommerplantsoen 3P
1055 AA, Amsterdam

Bronnen

Blog Blijf op de hoogte

Bedrijf

Privacy verklaring Privacy verklaring student Cookie-instellingen