Hoe geef je peerfeedback? + handige werkvormen voor peerfeedback

Peerfeedback inzetten is een goede manier om het werk van je studenten naar een hoger niveau te helpen. Maar hoe geef je peerfeedback? Anders dan bij docentfeedback, zijn vooral je studenten aan zet bij peerfeedback. Zij geven puntsgewijs feedback op het werk van hun medestudenten. Hoe organiseer je dat?
In deze blog bespreken we de stappen van een peerfeedbackproces en geven we concrete werkvormen voor verschillende fases van dit proces.
Het hoeft niet perfect
Voordat je aan de slag gaat met peerfeedback in je klas, is het belangrijk om je te realiseren dat het niet in één keer perfect gaat zijn. Welke werkvorm je ook gebruikt om de peerfeedback toe te passen. Het is een proces waar zowel jij als je studenten doorheen gaan en steeds beter in worden. Door het uitvoeren van de verschillende activiteiten in het feedbackproces vindt het leren plaats Daarom hebben we het ook liever over een feedbackproces en niet over losse feedbackactiviteiten.
Goed. Hoe geef je goede peerfeedback? Of liever gezegd, hoe zorg je dat je studenten waardevolle feedback geven aan hun medestudenten?
Duidelijke leerdoelen en succescriteria formuleren met je klas
Feedback valt of staat met duidelijke leerdoelen en succescriteria. Hierin staat bijvoorbeeld waar het werk van de student aan moet voldoen. Als je studenten niet weten waar ze naartoe werken, kunnen ze ook geen feedback geven waar hun medestudenten voordeel uit halen. Start dus met het communiceren van de leerdoelen en succescriteria. Gebruik daarvoor altijd een actieve werkvorm om kwaliteitsbesef bij te brengen en werk samen met je klas richting de criteria (zie werkvorm).
→ Hoe doe je dat? Lees meer over duidelijke leerdoelen en succescriteria formuleren
Werkvorm
Benoem de kaders van een opdracht. Wat wordt er van de student verwacht bij deze opdracht? Om dit te verbeelden verzamel je voorbeelden van goede en minder goede producten die eerder gemaakt zijn en bepaal je samen met de student de succescriteria. Vraag studenten wat het ene werk beter maakt dan het andere. Zo leren ze zelf kwaliteit herkennen, iets wat ze later in het feedbackproces goed kunnen gebruiken.
Formuleer feedbackvragen
Terwijl je studenten aan de opdracht werken, kun jij vast zorgen dat ze straks op een goede manier peerfeedback kunnen geven. Het is verstandig om vragen te gebruiken die je studenten beantwoorden wanneer ze het werk van een medestudent bekijken. Dit helpt studenten om gerichte feedback te geven. Hier komen de succescriteria weer om de hoek kijken.
Onthoud: less is more! Zeker als je net begint met peerfeedback wil je studenten niet overdonderen met heel veel verschillende feedbackvragen. Laat studenten zich om te beginnen op één of twee succescriteria richten.
Werkvorm feedbackvragen anders formuleren
Studenten leren veel van feedback geven. De feedbackgever leert vaak zelfs meer dan de ontvanger. Probeer eens vragen te formuleren die hierop aansluiten. In plaats van alleen het criterium te noemen, kun je de vragen zo formuleren dat het voor studenten duidelijker is wat ze op moeten schrijven. Bijvoorbeeld:
- Noem één onderdeel dat je gaat verbeteren aan je eigen betoog na het lezen van dit betoog. Leg uit waarom je dit een goed onderdeel vindt.
- Noem één onderdeel dat jij in je betoog al goed hebt verwerkt en je in dit betoog minder ziet terugkomen. Geef aan waarom jij vindt dat dit betoog daardoor beter wordt.
- Iedereen maakt wel eens een spellings- of grammaticale fout. Kan jij drie van dit soort fouten in de tekst vinden? Benoem deze drie fouten.
Werkvorm single point rubrics
Gebruik single point rubrics. Bij single point rubrics noteer je het criterium in het midden. Links geven studenten per succescriterium aan wat er nog verbeterd kan worden op basis van dit criterium en rechts noteert hij/zij wat er al heel goed gaat.
Zelf aan de slag met single point rubrics? Download het formulier.
Werk inleveren
Nu je studenten weten wat er van ze verwacht wordt, kunnen ze aan de slag met de opdracht. Zet een duidelijke deadline en zorg dat de succescriteria tijdens het hele proces toegankelijk blijven voor de studenten.
Geef feedback
Het werk is ingeleverd. Tijd om studenten te koppelen en ze elkaars werk laten bekijken. Je kunt studenten elkaar individueel of in groepjes feedback laten geven. Het voordeel van individueel is dat iedere student echt zelf aan de slag moet gaan. Bij groepjes voorkom je dat er vertraging ontstaat als één student de feedback te laat inlevert.
Zorg dat je nogmaals duidelijk de succescriteria bespreekt en eventuele vragen beantwoordt voordat de studenten aan de slag gaan met peerfeedback geven.
Reflecteer op de feedback
De feedbackcirkel is niet rond zonder dat de student ook iets doet met de feedback. Dit is waar reflectie om de hoek komt kijken. Bovendien leren studenten vaak meer van de feedback die ze anderen geven, dan van de feedback die ze zelf ontvangen. Dit komt omdat het een ander niveau van begrip vergt om het werk van een ander te beoordelen. Om te zorgen dat de feedback ook resultaat oplevert voor de ontvanger van de feedback, is het belangrijk om vervolgstappen vast te stellen.
Een vervolgstap kan bijvoorbeeld zijn dat studenten hun werk opnieuw inleveren op basis van de feedback van hun medestudent. Of discussieer eens met de klas over de feedback. Misschien heeft iemand wel vragen over de feedback die hij/zij ontvangen heeft? Als studenten een nieuwe versie van hun werk inleveren, laat ze dan een extra alinea schrijven over wat ze van de ontvangen feedback opgestoken hebben. Hierdoor leren ze kritisch kijken naar de feedback en hun eigen werk.
… en herhalen maar!
Naarmate studenten meer oefenen wordt de feedback die ze geven steeds beter. Maar ook hun eigen werk profiteert van peerfeedback, omdat ze beter begrijpen hoe je leerdoelen en succescriteria vertaalt naar een eindproduct. In het feedbackplatform van The Markers kun je op een gemakkelijke manier feedback succesvol inzetten in jouw curriculum. Binnen vijf minuten heb je al een feedbackproces ingericht waarbij je verschillende feedbackactiviteiten combineert om het aan te laten sluiten bij jouw opdracht. Wil je ook betere leerresultaten en meer betrokkenheid? Probeer het feedbackplatform van The Markers gratis.
-
Geschreven door Yori Högemann
Co-founder van The Markers -
Neem contact op met yori
06-41848477
yori@themarkers.nl