In gesprek over feedback met ... Flemming van de Graaf

Flemming van de Graaf is docent maatschappijleer in Den Haag en trainer bij Toetsrevolutie. Hij is één van de eerste docenten die het feedbackplatform van The Markers heeft getest. We spreken hem over zijn ervaringen met het platform en de manier waarop hij feedback in zijn lessen verwerkt.
Wat zijn je eerste ervaringen met The Markers?
Flemming: “Ik weet nog dat ik dacht: Dit is er nog niet. Dit is écht iets nieuws en het is anders dan andere tooling die in het onderwijs gebruikt wordt. Ik word er enthousiast van dat het platform je laat nadenken over je eigen onderwijsontwerp. Het helpt je om te bepalen hoe je feedback gaat inzetten, hoe je het laat ‘landen’ én hoe je ervoor zorgt dat leerlingen echt aan de slag gaan met de feedback.”
Maar eerlijk is eerlijk, een nieuwe tool gebruiken brengt niet alleen maar voordelen mee. Flemming: “Oh, weer een nieuw platform dat ik moet leren kennen… Dat schoot zeker door mijn hoofd. Achteraf viel het mee en ging het best soepel. Ik hoorde dat jullie ook direct iets gedaan hebben met de opmerkingen die ik had, dus in de nieuwe versie waar docenten in februari toegang toe krijgen, wordt dit vast nog makkelijker.”
TIP: Probeer het platform voordat je het gaat gebruiken even uit met een collega of een leerling. Dan zie je dat het logisch in elkaar zit.
Waarom zocht je een feedbackplatform?
“Administratie, administratie en nog eens administratie”, zegt Flemming lachend. “Die administratie wordt echt makkelijker, waardoor het minder tijd kost. Ten tweede vind ik het heel fijn om alles op één plek te hebben. Het hele proces staat in The Markers en er rolt uiteindelijk een kant-en-klaar product uit dat in Magister ingeleverd kan worden. Ik wilde ook graag dat leerlingen de feedbackactiviteiten thuis konden uitvoeren zodat ik mij in de lessen op andere punten kan richten, maar waarbij ik wel kan monitoren hoe mijn leerlingen de activiteiten uitvoeren.”
Waarom is het belangrijk om feedback aan je lesprogramma toe te voegen?
Flemming: “Uiteindelijk wil je dat leerlingen bij bijvoorbeeld het schrijven van een betoog of essay, geholpen worden naar zelfstandigheid. Door veel te oefenen stimuleer je dat ze zo zelfstandig mogelijk zo’n essay kunnen schrijven. Om dat te leren is het heel belangrijk om na te denken hoe je feedbackprocessen organiseert. Hoe zorg je dat ze niet afhankelijk blijven van jou? Dat ze niet klakkeloos op de knop ‘accept all’ klikken, maar echt nadenken over de feedback die ze hebben gekregen en bedenken wat ze moeten aanpassen.”
Een actieve rol in het feedbackproces die zorgt dat ze steeds zelfstandiger worden. Juist daarvoor zijn volgens Flemming de feedbackactiviteiten van The Markers zo mooi: “De koppeling met het model van Toetsrevolutie, waarin al die stappen beschreven zijn, vind ik erg fijn.”
Flemming vertelt verder: “In het onderwijs zijn we heel erg gericht op het product. Er moet een goed product uitkomen aan het einde van een periode. Terwijl het er uiteindelijk om gaat dat niet alleen dat product beter wordt, maar ook vooral dat de vaardigheden beter worden. Moeten leerlingen dan een jaar later een zelfde soort opdracht doen, dan hebben ze de vaardigheden om dat te doen en hoeven ze niet helemaal van vooraf aan te beginnen. Feedback helpt om ervoor te zorgen dat leerlingen actief met die vaardigheden aan de slag gaan.”
Wat waren bij jou belangrijke eisen bij het kiezen van een feedbackplatform?
“Het moet in de cloud zijn. Downloaden, uploaden en dan weer downloaden is verschrikkelijk. Bovendien werkt dat niet zo bij leerlingen.” vertelt Flemming. “Het moet voor mij als docent op elk moment toegankelijk zijn. Op ieder moment moet ik de voortgang van mijn leerlingen kunnen monitoren. Tot slot vind ik het belangrijk dat er voorbeelden zijn van andere docenten. Dat je niet zelf alles hoeft uit te denken, maar gebruik kunt maken van de kennis van collega’s door het hele land.”
Hoe heb je The Markers ingezet?
Flemming: “Mijn leerlingen moesten een essay schrijven. Ik heb daarbij The Markers ingezet voor tussentijdse feedbackmomenten. Eerst gaf ik klassikaal feedback, dat zat destijds nog niet in het platform, maar binnenkort hopelijk wel. Vervolgens gaven leerlingen via The Markers peerfeedback én gaf ik docentfeedback via het platform.”
Flemming merkte opvallende verschillen bij leerlingen die The Markers wel en niet gebruikte: “De zeven leerlingen die The markers niet gebruikt hebben, presteerden aanzienlijk minder dan hun klasgenoten. Zij deden niet actief mee met de feedbackactiviteiten en zijn niet aan de slag gegaan met de feedback. Terwijl alleen dan feedback effectief is. Het mooie van The Markers is dat je alleen verder kunt met een volgende versie van je verslag of essay, als je de feedback verwerkt hebt.” Ook de cijfers spraken volgens Flemming voor zich: “Ik heb dit jaar drie extreem hoge cijfers gegeven, twee keer een 9,6 en een 9,8. Dat gebeurt normaal niet. Die leerlingen hebben het feedbackproces echt goed doorlopen en begrepen wat er van ze verwacht werd.”
TIP: Vertel je leerlingen dat ze anders naar feedback moeten kijken als je The Markers gebruikt. Maak duidelijk dat het doel van de feedbackactiviteiten is om hen beter te maken in bepaalde vaardigheden en waarom je daarvoor een feedbackproces én The Markers gebruikt.
Hoe vonden je leerlingen het om te werken met The Markers?
“Er waren wat problemen omdat het niet werkte op de telefoon, maar dat is direct opgelost. Daarna vonden leerlingen het heel fijn werken. Eigenlijk is het een tool die voor leerlingen niet heel bijzonder is en dat is een kracht.”, legt Flemming uit. “Het werkt heel natuurlijk omdat het platform logisch opgebouwd is. Alles sluit logisch op elkaar aan. Dat helpt leerlingen om het snel te begrijpen. De herinneringen die door het platform verstuurd worden, bijvoorbeeld over een naderende inleverdatum zijn fijn. Voor het puberbrein is plannen heel moeilijk, dan is zo’n geheugensteuntje heel handig.”
Als tester van het eerste uur weet jij dat we het platform continu doorontwikkelen. Wat zie jij graag terug binnen het platform?
Flemming: “Ik zou graag alle feedbackvormen willen kunnen gebruiken in het platform: van kwaliteitsbesef bijbrengen tot zelffeedback. Ook de templates en voorbeelden van andere docenten vind ik waardevol. Er zijn zoveel voorbeelden van goede formulieren om feedback te geven, als je dat in het platform terug laat komen, scheelt dat ook weer tijd voor de docent.”
-
Geschreven door Yori Högemann
Co-founder van The Markers -
Neem contact op met yori
06-41848477
yori@themarkers.nl