Feedback geven in een LMS vs The Markers: een vergelijking

"Ik hoef geen feedbacktool want ik heb al een LMS/ELO (hierna LMS) waar ik feedback in kan geven". Ik voer voor The Markers regelmatig gesprekken met docenten, beleidsmedewerkers en directieleden en dit is een reactie die ik regelmatig terugkrijg. In feite hebben deze personen ook gelijk. Je kan feedback geven in een LMS... Maar de mogelijkheden zijn beperkt en het gebruiksgemak van de feedbackfunctie laat vaak te wensen over.
Dat is niet vreemd. Feedback geven is voor een LMS slechts een klein onderdeel van het systeem. Het krijgt daardoor niet de focus die het wat ons betreft wel verdient.
Waarom een feedbacktool essentieel is voor effectieve feedback
Om feedback te laten werken is het belangrijk om niet alleen te focussen op het berichtje dat studenten ontvangen na inleveren van een opdracht. Nee, het gaat juist om het hele proces: de leerdoelen en succescriteria moeten helder zijn voor de student, er moet feedback gegeven worden op deze leerdoelen en er moet een opvolgactiviteit gekoppeld worden aan de feedback. Precies hier vindt het onderscheid plaats tussen ‘een mogelijkheid om feedback te geven’ in een LMS en tooling die het gehele feedbackproces faciliteert.

Verder professionaliseren met een feedbacktool
Als je al feedback gebruikt, kan een feedbackplatform als dat van The Markers je helpen om die feedback naar het volgende niveau te brengen. Juist door aandacht te besteden aan het complete proces of door bijvoorbeeld verschillende vormen van feedback in te zetten.
Ook als je nog niet eerder feedback hebt gebruikt in je lesprogramma kan een feedbacktool een uitkomst zijn. Het is belangrijk om je te realiseren dat feedback geven een iteratief proces is waar zowel jij als je studenten gaandeweg steeds beter in worden. Een tool kan je helpen om die stappen te zetten. Feedback in je lesprogramma verwerken zal waarschijnlijk niet vanaf het eerste moment van een leien dakje gaan, maar het draagt wel meteen bij aan het leerproces van de student. En dat is uiteindelijk waar je het voor doet.
Samenwerking LMS met feedbacktool
Hoewel een LMS dus niet geschikt is voor het vormgeven van het feedbackproces speelt een LMS natuurlijk wel een belangrijke rol in het leerproces. De twee systemen koppelen is daarom wél een goed idee. Door een feedbacktool als The Markers te integreren in het LMS dat jouw school gebruikt, combineer je de krachten van beide systemen. Hierdoor bied je de student een integrale leerervaring met een maximaal leerrendement!
-
Geschreven door Yori Högemann
Co-founder van The Markers -
Neem contact op met yori
06-41848477
yori@themarkers.nl