Feature release! Eigen werk evalueren met de zelffeedbackactiviteit

Een waardevolle vorm van feedback die nog wel eens over het hoofd wordt gezien, is het geven van feedback aan jezelf. In eerste instantie denk je misschien: ‘hoe kunnen studenten hun eigen werk nou voorzien van feedback? Dan hadden ze bepaalde fouten toch in eerste instantie al niet gemaakt?’ Maar door deze activiteit op het juiste moment en op de juiste manier in te zetten, kan het juist enorm goed werken om studenten bewuster te maken van de eigen ontwikkeling en hen aanzetten om na te denken over de vervolgstappen in het leerproces. Zo helpt zelffeedback mee aan de zelfstandigheid van de student.
Bij het succesvol inzetten van zelffeedback zijn twee zaken belangrijk:
- De juiste vragen stellen: Zelffeedback helpt mee aan zelfregulatie. De vragen die jij je studenten laat beantwoorden moeten aanzetten tot nadenken over het eigen leerproces of product. Denk bijvoorbeeld aan een vraag als: ‘Wat vond je lastig aan de opdracht en wat kan je zelf doen om hierin beter te worden’.
- Het moment van zelffeedback in het feedbackproces: Zelffeedback is een ideale activiteit om wat verder in het feedbackproces in te zetten. Studenten vinden het lastig om zelffeedback te geven op een eerste versie van een opdracht omdat zij dan nog relatief onbekwaam zijn. Klassikale feedback en peerfeedback zijn beter geschikt voor deze fase. Als je zelffeedback later in het proces toepast, dan hebben je studenten al meerdere keren feedback gehad én gegeven en hebben producten van andere studenten bekeken. Daarom kunnen ze kritischer kijken naar het eigen werk en aangeven wat zij nog moeilijk vinden of wat zij graag nog beter willen kunnen.
Hoe voer je een zelffeedbackactiviteit uit in The Markers
Zelffeedback wordt op twee manieren aangeboden in The Markers. 1) Als een losse activiteitenset en 2) als onderdeel van een activiteitenset met peerfeedback.
Activiteitenset ‘Zelffeedback’
De activiteitenset ‘Zelffeedback’ bestaat uit een inleveractiviteit (waarbij het werk ingeleverd wordt waar zelffeedback op gegeven gaat worden) en de activiteit ‘Geef feedback aan jezelf’ waarbij de student vragen beantwoordt over haar eigen werk.

Activiteitenset ‘Peer- en zelffeedback’
Bij de set ‘Peer- en zelffeedback’ leveren studenten eerst hun werk in, geven dan feedback aan een klasgenoot, vervolgens evalueren zij hun eigen werk en reflecteren daarna op de ontvangen feedback uit de peerfeedbackactiviteit. Door zelffeedback direct te laten volgen op peerfeedback geven, kunnen studenten kritisch naar het eigen werk kijken door hun werk te vergelijken met het werk van de peers aan wie zij net feedback hebben gegeven. Dit zorgt voor hoge leeropbrengsten.

Beide sets zijn los aan een feedbackproces toe te voegen of kun je gebruiken door een template te selecteren waarin de set is opgenomen.
-
Geschreven door Yori Högemann
Co-founder van The Markers -
Neem contact op met yori
06-41848477
yori@themarkers.nl